Így ruccanj ki Párizsba a Dior kiállításra

Posted on 2017-11-08 by B. Szabó Lívia

2018 január 7-ig lehet megnézni a Dior kiállítást Párizsban. Összegyűjtöttem minden infót, hogy mire kell figyelni, ha valaki szeretné kihúzni a bakancslistáról ezt a talán soha vissza nem térő alkalmat.

Ezúton is köszönöm Nagy Éva kolléganőmnek, hogy részletesen beszámolt a párizsi élményeiről. Aki estleg nem ismeri az előzményeket, 2017. július 5-e óta attól hangos az internet, hogy a Dior Divatház, egy hatalmas kiállítással ünnepli 70. fennállását. A tárlatnak a párizsi Musée des Arts Décoratifs adott otthont, ahol több mint háromszáz haute couture alkotást lehet megcsodálni. Igen, csak nézni szabad, a tárlat a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” elven nyugszik.

Ez oly annyira igaz, hogy minden mozdulat számít. Ha egy centivel is közelebb kerül az ember a kiállított szabóbabákhoz akkor a mozgásérzékelő azonnal bekapcsol és sípolással riaszt. Ez némi kellemetlenséget okozhat, amikor egy kisebb tömegben hömpölyögve vergődünk előre és persze időbe telik mire mindenki kitapasztalja, hogy hol a határ. Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen be is kell jutni abba a múzeumba.

A jegyet ONLINE itt lehet megvenni 

Kezdjük az egészet azzal, hogy a jegyet érdemes online megrendelni. Délelőtt 11 órától délután 5-ig lehet foglalni hétköznap, hétvégén pedig délután 6-ig vannak nyitva az óránkénti etapok. Az ember lánya azt gondolná, hogy ha online foglal jegyet, akkor soron kívül beléphet a múzeumba, de ez nem így van. Az épülethez érve két sort fogunk látni, egyet azoknak akik helyszínen veszik a belépőt, egyet pedig azok számára akik jó előre kifizették online. Mindkét sor kígyózik, szóval a bejutásra rá kell szánni egy kis időt. Itt megjegyzem a legfontosabbat, aki teheti, próbálja hétköznapra időzíteni a látogatást mert hétvégén bizony szinte kényelmetlen bejutni. Miután átverekedtük magunkat a pénztárakon, balra egy kis folyosón át vezet az út a Dior menyország felé. Talán ez a legkellemetlenebb szakasza a kiállításnak, a kevés hely, a tömeg és a levegőtlen helyiség nem éppen szórakoztató. Ezt a tárlat szervezői úgy próbálták kicsit enyhíteni, hogy már ezen a szakaszon is látható néhány barbie baba méretű bábún mutatott öltözék, valamint vastag üveglap alatt Christian Dior skiccei és levelei fekszenek. Óvatosan hajolgassunk az üveg fölé mert a mozgásérzékelő bizony itt is csipog. A szűk átjárót elhagyva végre fellélegezhetünk, innen már nagyobb termekben lehet levegőhöz jutni és feltárul maga a csoda. Haute couture ameddig csak a szem ellát.

Mindig is úgy tekintettem ezekre a ruhákra mint igazi művészeti alkotásokra, akárcsak egy festmény vagy egy szobor, csak ezeket nem ecsettel és vésővel készítik, hanem finom kezek apró tűvel és cérnával. A Dior hivatalos Instagram fiókján gyakran lehet látni mini videókat, hogyan készül egy couture. Mintha a szabók centiről-centire haladva egy nem evilági lényt hoznának létre, ami aztán magától él és mozog. Ha Celine Dion szavaival szeretnék élni akkor azt mondom ezek a ruhák és maga a kiállítás is mély hatást gyakorol az emberre, szinte elviszi. Lehetetlen nem belesüppedni ebbe a csillámos, aranyba és selyembe bújtatott világba ami ott vár mindenkit a Musée des Arts Décoratifs falai között. Mindent összevetve érdemes kiruccanni Párizsba egy mini szabira, akár egy hétvégére. Nem szabad kihagyni a reggeli croissant, házi lekvárral megkenve. Szigorúan az utca felé fordulva egyétek meg, ahogy az igazi párizsiak teszik és közben szívjátok magatokba a várost, annak minden bohém esszenciájával együtt.

Haute couture (francia kifejezés, szó szerinti fordításban: „magas szabászat”, értelem szerint: magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítés) az exkluzív, egyedi gyártású divatcikkekre vonatkozik. Eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a 19. század közepének Párizsában alkotott. A jelenkori Franciaországban az haute couture védett névnek számít, amit csak bizonyos jól meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatnak. Azonban a kifejezést általánosabban is használják mindenféle különleges, egyedileg gyártott divatos ruhára, akár Párizsban, akár a divat többi fővárosában (pl. Milánó, Tokió, New York, Róma, London) készültek. Az haute couture-t mindig egy vásárló megrendelésére készítik, és csaknem mindig kiváló minőségű, drága anyagokból, különleges figyelemmel készülnek, gyakran időigényes kézimunkával.