Kényelmes, látványos és praktikus – ez a Mahabis

Posted on 2017-11-09 by B. Szabó Lívia

A Crocs megtanított minket arra, hogy egy öntött gumi papucs is lehet az utcai viselet része. Persze nem mindenki vállalta be, de egyszer a Vörösmarty tér felé utazva, a villamoson láttam egy lányt, akin egy piros Crocs papucs volt, így lófrált a városban. Bevallom irigyeltem. Kapott sandító pillantásokat rendesen, de mégis volt benne valami magabiztos sikkes nyugalom, minden csodálkozó szem és összesúgás lepergett róla. Azóta nagyot fordult a világ, a Crocs ideje lejárt, legalábbis most nem dívik annyira mint régen és bár nem lépett a helyére semmi, de amikor megláttam a Mahabist, akkor azonnal arra gondoltam, hogy ó igen, most eljön megint a „furcsa papucsokat hordunk az utcán” korszaka. A Mahabist három szóval lehet jellemezni. Kényelmes, látványos és praktikus.

Kezdjük a közepén, a látványossággal. Ankur Shah, a Mahabis alkotója 2013-ban dobta piacra a nem mindennapi topánt. Évekig tartó kísérletezés és alkotói munka előzte meg a Mahabis születését. Ankur maga is sokáig tesztelte a különféle prototípusokat, míg végül kialakult a végleges forma. Amikor egy interjú során megkérdezték, hogy mi volt az inspiráció aminek hatására megszületett a lábbeli dizájnja, Ankur elmondta, hogy a világ számos országában megfordult, és voltak olyan helyek amik nagy hatással voltak rá. Ilyen volt például Skandinávia és Marokkó. A Mahabis végleges formáját a skandináv minimalizmusnak és a marokkói babouche papucsnak köszönheti.

Én nem láttam még, hogy néz ki a babouche papucs, valahogy így. Bár egyszer a bátyám a cipője sarkát kezdte el pont így letaposni, miután egy hosszú utazást követően visszatért Marokkóból. Akkor nem is gondoltam, hogy ez a szokás nem lustaságból eredt, sokkal inkább egy tudatos cselekedet volt. Bizonyára túl nagy hatást gyakorolt rá ez az ország.

Elhatároztam, hogy addig nem nyugszom amíg meg nem szerzem a saját Mahabis papucsom. Fel is mentem az online shopra és boldogan tapasztaltam hogy free shipping van worldwide. Most már csak azt kell tudni, hogy melyiket válasszam. És itt meg is állunk valamennyien, mert elég sokféle van belőle. Megtalálható itt a Classic típus, valamint nyári, téli szezonális verzió, találhatunk még utcai cipőhöz jobban hasonlító fazont a kissé visszafogottabbaknak és van belőle merész Luxe kivitel ami színtiszta bőrből készült. Nekem a classic tetszik a legjobban, grafitszürke színben. Talán  citromsárga talppal. Igen, a talp is külön választható és cserélhető. Tiszta Obag nem? És itt rá is térhetünk, hogy miért praktikus a Mahabis. Hányszor vagyunk úgy, hogy papucsból cipőbe bújunk, naponta többször, fűző kifűz, befűz, vagy állandóan kutatunk a cipőkanál után, de a Mahabis más.

A talpa levehető és így nincs is más dolgunk, mint kilépni belőle amikor hazaértünk. Gyakorlatilag egész nap a lábunkon lehet. Azt hiszem itt kell kitérni a kényelem szempontra. Ankur nem kevés szakemberrel és tesztelővel vette górcső alá a papucsot. Saját elmondása szerint volt olyan periódus a fejlesztés időszakában amikor tíz munkatárs egyszerre három különböző országban dolgozott, hogy tökéletesítsék a kényelmi szempontokat az európai igényekre szabva.

Leginkább Ankur szavai adják vissza, hogy milyen a Mahabis és hogy kik veszik.

“This isn’t your average slipper, and our customer isn’t an average person; this is about differentiation on all levels.” – Ankur Shah

És valóban, ez nem egy átlagos papucs és átlagos emberek nem is fogják megvenni. Azok a vásárlók fogják megvenni és kimenni vele az utcára, akik olyanok mint a piros Crocsos lány a villamoson. Vagy akik szeretnének egy egész napot úgy eltölteni kint az utcán, mintha otthon lennének.

Ez eddig mind szép és jó, de hogy lesz ilyen papucsom és mire kell figyelni?

Jelenleg a Mahabist nem lehet üzletben megvásárolni, csak a hivatalos weboldal online shopjában. Világszerte ingyenes a szállítás, szóval arra külön már nem kell költeni, de a papucs nem olcsó. Ha megrendelném az általam kiválasztott szürke Classic típust, a hozzá tartozó gumi talppal, akkor az kereken 90 Euró. Átszámítva 28000 Forint körül van, de menjünk biztosra és a kerek számok olyan szépek, legyen mondjuk 30000 Forint. És ugyebár egy papucsról beszélünk.

Ha jól láttam, csak PayPal-al lehet fizetni. Ettől nem kell megijedni, nem egy ördögtől való dolog. A rendszer átirányít a fizető oldalra, ahol be kell írni a kártya adatokat és az elérhetőségeket és amint megtörtént a fizetés, erről kapunk egy e-mail-es értesítőt és utána a rendszer automatikusan visszanavigál a Mahabis oldalára.

Egy ekkora összegnél már mindenképpen érdemes biztosra menni, hogy a megfelelő méretet rendeljük, ebben nagyon hasznos segítséget nyújt a hivatalos weboldalon található méret táblázat, ahol még az is le van írva hét lépésben, hogy hogyan mérd meg a talpadat.

Szóval a mérettel sem lehet nagyon mellé lőni, de ha mégis lenne esetleg valami baki és vissza szeretnénk küldeni a papucsot, akkor ezt természetesen könnyen és gyorsan megtehetjük. A Mahabis csapata sajnos nem minden országból veszi vissza a papucsot, de ellenőriztem és Magyarországról simán vissza lehet küldeni, csak a postai költséget kell állni, ez az egyik méregfoga az egésznek.

A másik méregfog a tisztítás. Főleg ha kimegyünk vele az utcára, garantált, hogy egyszer eljön a napja amikor ki is kell mosni azt a papucsot. A Mahabis csapata nem ajánlja a mosógépben történő mosást mert eldeformálódhat tőle a papucs. Azt írják, hogy ha minden kötél szakad, akkor 30 fokon, kézi mosás programmal neki lehet esni, de elég jól levédték magukat amikor kiegészítésként megjegyzik, hogy ők inkább a nedves ruhával való tisztítást preferálják. Ez csak azért gond, mert sajnos vannak olyan foltok amiket egy nedves ruhával az életben nem szedünk ki. Ennek tudatában nem biztos, hogy gyakran kimerészkednék a Mahabissal a nagy világba, ahhoz pedig elég borsos ára van, hogy a lakásban viseljem. Mindez nem tántorít el, egyszer biztosan veszek magamnak egyet, hiszen a szerelem az szerelem, de attól tartok, hogy a kocsiba be, kocsiból ki esetektől eltérve, nem gyakran lesz a lábamon. Viszont amikor autóban ülök, akkor nagy büszkén fogom viselni és őrülten vigyázni fogok rá.