Ohhio, a gigantikus takarók és pulóverek birodalma

Posted on 2017-11-09 by B. Szabó Lívia

Anna Marinenko, az ukrán származású dizájner, akit művésznevén mindenki csak úgy hív, Anna Mo, egy innovatív ötlettel állt elő és ennek köszönhetően megszületett az Ohhio. A márkát nem sokan ismerik, talán csak az aktív instagram felhasználóknak ugrik be valami a név hallatán. Én már a kezdetek kezdetén felkaptam a fejem a hatalmas kötött holmik láttán, annyira szürreális volt hirtelen, de mégis volt benne valami ami miatt egyszerűen nem tudtam levenni róluk a szemem.

Az Ohhio név alatt először csak takarók jöttek a világra, kisebb, nagyobb, mindenféle színben és méretben. Aztán ahogy telt az idő Anna rájött, hogy gyakorlatilag majdnem mindent meg lehet kötni. Így az ohhio.com online shop repertoárja igencsak gyarapodott az elmúlt évek során. Van itt díszpárna, stresszlabda, kutya és macska fekhely, sál, sapka, pulóver, takaró, sőt még kötőtű és fonal is vásárolható az online boltban. Valamint Anna kiadott egy DIY útmutatót amiből segítséget kaphatunk, hogy hogyan kössünk meg egy takarót a saját kezünket használva kötőtű helyett.

Anna egyébként így kezdte ezt az egészet. Egy vele készült interjúban elmesélte, hogy édesanyja a kötés nagy szerelmese, és amikor Anna feje fölött összecsaptak a hullámok, akkor egyik napról a másikra elkezdett kötni. Tette ezt a saját szórakoztatására és elsősorban azért, hogy az állandó számítógép előtt végzett stresszes szellemi munkából kiszabadulhasson egy kicsit.

Az először csak hobbi szinten induló tevékenységből mára üzlet lett. Nem egy olyan mindenhol nyomulós, reklámokkal a világot teleszórós üzlet, inkább csak valami olyan amire az ember rátalál ha rá kell találnia. Az instagramon, Pinteresten és persze a Facebook-on kívül máshol nem nagyon hirdetnek. Az első kezdeti lökést az Etsy adta meg a márkának, és mind a mai napig akár innen is tudunk egy saját Ohhio-t venni, de nem kellett sok, hogy Anna elindítsa saját domain neve alatt futó online boltocskáját.

Hogy mi az az Etsy? Ha ügyes vagy, saját kézműves dolgokat alkotsz de nem tudod őket eladni, mert még új vagy a piacon, akkor az Etsy a te világod! Itt verbuválódnak össze azok, akik szeretnének beindítani egy mini vállalkozást. Az Etsy elindított egy úgynevezett közösségi finanszírozás szolgáltatást is. Ez azt jelent, hogy ha esetleg van egy szuper ötleted, de nincs elég tőkéd, hogy megvalósítsd, akkor az Etsy látogatói összedobják neked a pénzt előre és neked nincs más dolgod, mint beindítani a saját márkádat.

Most nézzük a minőséget. Nem elhanyagolható szempont ha már kifizetünk egy közepes méretű takaróért potom 269 dollárt. Ezt akárhogy is számolom, közel 80000 Forint. A magas ár nem csak annak köszönhető, hogy egy fancy dizájner motyóról beszélünk, hanem az anyag választás miatt is. Az Ohhio fonal ugyanis 100% gyapjú, méghozzá merinó gyapjú. Be kell vallanom, hogy semmit nem tudtam erről, hogy ez mi ez, eszik vagy isszák, ezért kutattam egy kicsit. A Spanyolországból származó merino juh egy igen különleges fajta. Az ősi vadjuhok bundáját kétféle szőr alkotta, a hosszú, vastag felszőr, ami a hó és eső ellen nyújtott védelmet, valamint az alsó lágy, finom pehelyszőr ami jó védelem volt a hideg ellen. Ennek a kétféle szőr típusnak az együttes jelenléte elég nagy gondot okozott a fonalkészítésnél, ezért bizonyos fajták keresztezésével sikerült egy igazán lágy, finomszálú, egyenletes bundát kapni. Ez a merino gyapjú.

Hogyan lehet tisztán tartani? Anna honlapján vannak blogbejegyzések, hasznos kis cikkek amiket érdemes olvasni, és az egyikben leírja, hogyan lehet tisztán tartani az Ohhio-t. Lehetőleg hideg vízben, kímélő programmal, vagy kézi mosás programmal mossuk, színtelen mosószerrel. A meleg víz valóban hatékonyabb tisztító, de a kötött holmi veszíthet egy kis színt, ami a hideg vizes mosásnál elkerülhető. Az Ohhio szárítógépben szárítható, de Anna nem javasolja mert a szárítógép minden textíliát roncsol egy kicsit. Inkább terítsük ki a ruhaszárító állványra és ott szárítsuk. Valamint mindenképpen szerezzünk be egy olyan ragacsos hengert amivel a port le lehet róla gurigázni. Így nem kell majd olyan gyakran mosni.