A környezettudatos kávézás szerelmesei így isszák

Posted on 2017-11-10 by B. Szabó Lívia

Minden reggel kávézom, ez az én kis motorom, a napindítóm. Ébredés után rutinszerűen kezdődik minden, leviszem a kutyát, utána hazaérve adok neki reggelit és lefőzök egy kávét. Amíg iszom, addig nem szeretem ha beszélnek hozzám, csak csendben ülök a kanapén és próbálok felébredni. A napnak talán ez az egyetlen periódusa amikor még nem pörög az agyam. Gyakran ábrándozom arról, hogy egyik reggel gondolok egyet és nem megyek be dolgozni. Helyette veszek egy kávét elvitelre, felülök a kettes villamosra, és megnézem a várost. Nem úgy, ahogy egyébként szoktam, percenként az órámat lesve és azon töprengve, hogy mi mindent kell elintéznem, hanem úgy lazán. Leülnék egy padra és csak a mostban lennék. Csak én és a kávém. Mindig is csodáltam azokat akik két rohanás között, a simára vasalt ruhájukban sétáltak a villamos felé egy coffee to go-val a kezükben. Honnan jönnek? Miért nem sietnek? Miért néznek ki ilyen jól? Biztos a kávé teszi. Ők a belváros zsonglőrjei akiknek bár szintén csak két kezük van, és tömegközlekedéssel haladnak előre, mégis mindig tudnak kapaszkodni. Annak ellenére, hogy az egyik kezükben van legalább egy papírpohár és egy mobiltelefon.

A világ így szép is lenne, ha azok a papírpoharak nem kerülnének folyton a szemétbe. Sajnos túl sok a zsonglőr a városban és naponta több kávét is isznak, ez pedig nem tesz jót a környezetnek. Ezt igen hamar felismerte az az ausztrál testvérpár akik útjára indították a Keep Cup-ot. Saját kávézójukban naponta többszáz kávét készítettek elvitelre és környezettudatos emberek lévén egyre csak kezdték azt érezni, hogy valamit tenni kellene, hogy ne szórják tele a világot papír hulladékkal. Első körben kerámia pohárral próbálkoztak de sajnos mivel túl nehéz volt és törékeny, ezért nem volt kellemes cipelni a mindennapi életben, és fel is kellett melegíteni előre mielőtt a kávé belekerült, hogy ne hűtse ki azon nyomban. Sem a baristának sem a vásárlónak nem volt praktikus. Aztán jöttek a termoszok amik szintén kudarcot vallottak túlzottan nagy méretük miatt. Az áttörés egy reggelen érkezett amikor Abigail, a Keep Cup egyik alkotója, a kisbabájának melegített tejet egy bébi pohárban.

Az apró műanyag pohár könnyű volt, színes, cuki, mosogatógépben mosható. Ezután elindult a tervezés és hosszú folyamat következményeként megszületett az első Keep Cup termosz.

A Keep Cup polipropilénből készül, ennek köszönheti magas hőálló tulajdonságát. A polipropilén 120-130°C-ig a legtöbb célra még biztonsággal alkalmazható. A baristák is nagyon szeretik ezt az anyagot és formát. Abigail Forsyth és a testvére, rutinos kávékészítők lévén nagyon is jól tudták, hogy milyen cup forma teszi lehetővé, hogy gyönyörű habot varázsoljunk a kávéra.

És akkor most jöjjön néhány hasznos infó

A Keep Cup többféle anyagból és méretben rendelhető. Nekem egy M-es méretű bögrém van, ami 340 ml-es. Egy közepes méretű latte macchiato pont jól belefér.

Magyarországon néhány helyen lehet venni Keep Cup-ot, ha szeretnétek kompromisszumot kötni és úgy kb akármilyen bögre megfelel, akkor simán be lehet rendelni itthon is. Csak beírjátok a böngésző keresőjébe hogy Keep Cup és ki is dob néhány linket, ahol online megrendelhető a színes to go bögre.

De ha igazán ki akarjátok használni a Keep Cup-al együtt járó lehetőségeket akkor a hivatalos honlapon össze tudjátok rakni a saját bögréteket, olyan színben, amilyenben csak akarjátok. Így igazán elérhető, hogy saját képünkre faragjuk a saját bögrénket. Ami nem akármi, hiszen minden nap többször is látnunk kell nem igaz?

Egyetlen hátránya van a Keep Cup kreátornak, hogy a szállítási költség igen magas. Egyébként semmi rosszat nem tudok mondani a termoszról, a teteje jól zár, könnyen tisztítható. Egyetlen hátránya, az eldobható poharakkal szemben, hogy a Keep Cup-nak mindig helyet kell biztosítani a táskában, mosni kell, pakolni kell, vinni kell, szóval nem dobhatjuk csak úgy a szemétbe. De természet anyánkért ennyi kényelmetlenséget biztosan bevállalunk, cserébe azért a sok kávébabért amit termel nekünk.