WeWood, az óra ami együtt lélegzik veled

Posted on 2017-11-16 by B. Szabó Lívia

Néhány évvel ezelőtt, amikor még szerkesztőségben dolgoztam, az egyik kolléganőm számítógépén láttam meg először a WeWood-ot. Rögtön nem telt annyira lomhán a napom, teljesen lázba jöttem a fából készült karórák láttán és el is nézelődtem egy jó órát a neten, hogy szépen megismerjem ezt az akkor még új csodát. Bár a WeWood most már egyáltalán nem számít újkeletűnek, de az elmúlt hét év során egy cseppet sem veszített különleges erejéből. És hogy mi okozza ezt a mindenki figyelmét magába szippantó kisugárzást? Nos az, hogy a WeWood óra egy az egyben természetes, fából készült csecsebecse.

Mint minden valamirevaló divat mütyür, ez is Olaszországból indult útjára, egy olasz óraimádó, és két öko-tudatos vállalkozó jóvoltából.

„A WeWood úgy lépett a kulisszák közé, mint egy avant-garde megközelítése a szofisztikált fenntarthatóságnak.” – weewood.hu

Fenntartható divat

Ezzel a témával kapcsolatban most egy kicsit okos vagyok mert az éppen készülő szakdolgozatomhoz utána kellett néznem ennek-annak. Napjaink környezettudatos közönsége egyre csak bővül és szinte divattá vált a szelektív szemétgyűjtés, az újrahasznosítás, a nehezen felbomló anyagok mellőzése. Minél inkább haladunk a nyugat felé, annál erősebben érezzük, hogy az emberek igyekeznek egyre kisebb ökológiai lábnyomot hagyni maguk után. Ennek következtében jelentek meg a fenntartható divat hívei, akikre alapvetően jellemző, hogy  a Fast fashion fogyasztókkal ellentétben nem vagy csak ritkán vásárolnak Inditex üzletekben. A ruháik nem követik száz százalékig az éppen aktuális divatot, így nem is évülnek el, általában sokáig hordanak egy ruhát és semmiképpen nem dobják a szemétbe ha már elhasználódott. Inkább összegyűjtik a rászorulóknak. Mindabból amit most leírtam, feltételezhetnénk, hogy a fenntartható divat hívei igazából nem néznek ki jól. Na, ez az ami nem feltétlenül igaz. És erre nagyon jó példa a WeWood. A márka megalkotói ugyanis pont ezt szerették volna elérni, hogy ha már óvjuk a környezetet, akkor azt tegyük divatosan.

Álljunk meg, ez az óra is fából van!

Azonnal felmerül a kérdés, hogy ha védjük a természetet, akkor honnan szerzi a WeWood az alapanyagot a termékek gyártásához? Egyenesen a márkához fordultam kérdéssel és megnyugtattak, hogy

„Az Olasz székhelyű WeWood csak és kizárólag ipari nyesedékeket használ.

Minden általunk használt fa típusnak megvan az ipari felhasználása, ahol nagy méretekben dolgoznak az adott fa típussal. A WeWood ezen felhasználásból megmaradó nyesedékeket kapja meg az adott cégtől és készít belőle karórákat és egyéb kiegészítőket.

Általunk és miattunk egyetlen egy fa sem kerül kivágásra, sőt minden eladott termékünk után ültetünk egy fát.”

És valóban itt jön be a képbe a Trees Of The Future nonprofit szervezet, melynek segítségével még többet tehetünk a Földünkért. Minden személy aki vesz egy WeWood órát, kap egy saját fát. A cél az, hogy 2020-ra 1 millió csemete kerüljön kiültetésre.

Hasznos tanácsok attól, aki már vett ilyet

Nem kell félni a fa órától mert nem annyira kényes, mint ahogy első ránézésre látszik. Bár nem ez az az óra, amivel el kell menni egy medencés partira, tény, hogy alkalmi viselet, mindennapi használatra én nem ajánlom, de nem is az a jaj de szép berakom a szekrénybe és nézegetem típus. Vigyázni kell rá, de nem kell a széltől is óvni. Egyébként online is meg lehet rendelni, de javaslom mindenkinek aki teheti, hogy személyesen keressen fel viszonteladó boltokat mert fa óra lévén, nincs két egyforma WeWood. A fa erezete és színe minden egyes óránál más és idővel még szebb lesz, természetesen sötétedik kicsit.

Nem csak órát lehet kapni ám WeWoodéknál

Az elmúlt években egyre csak szélesedett a márka kínálata, van itt optikai szemüvegkeret, napszemüveg, hózentróger, csokornyakkendő, sőt még iWatch óraszíj is.