Köszönjük neked Norvégia a világ legkényelmesebb ruháját

Posted on 2017-11-19 by B. Szabó Lívia

Az ötlet egy lusta vasárnapon született meg Osloban, 2007-ben. Mint minden egyszerű elképzelés, ez is nagyszerűen végződött annak ellenére, hogy sokan szkeptikusan fogadták a gondolatot, hogy bárki is pénzt fog kiadni egy kezeslábasért. Pedig valójában a One Piece márkanév alatt futó termékek nem is kezeslábasok, hanem inkább egyetlen mozdulattal felvehető szabadidőruhák. Itthon szerintem nem sokan ismerik, de a nyugati országokban már befutott. Kezdjük el a történetet egészen az elején, mert ez nagyon vicces.

A most már One Piece néven ismert divatos overál gondolata három fiatal norvég srác, Thomas Adams, Knut Gresvig és Henrik Nostud fejéből pattant ki, szó szerint lustaságból!

Évekig szenvedtek a norvég jéghideg időjárástól. A klasszikus, mindenki szerint helyénvaló nadrág és pulóver kombót viselték az utcán és az irodában, de mivel a derekukat nem védte semmi, ezért nem volt meg az az igazán kényelmes, komfortos viselet amire vágytak. Henrik korszakalkotó ötlete volt, hogy tervezzenek egy olyan melegítőt, aminek az alsó és a felső része egyben van és egyetlen cipzárral felhúzható. A három fiúnak semmilyen divattal kapcsolatos előélete, képzettsége, végzettsége nem volt, de úgy döntöttek, belevágnak.

Persze kaptak hideget rendesen. Kicsit gúnyolták őket, hogy úgy néznek, ki mint a nagyra nőtt óvodások, és egyébként is hogy lehet kimenni az utcára egy pizsamában. De aztán jött néhány pozitív vélemény. Legyártották az első pár overált és szépen lassan beindult a bolt. Először csak az ismerősök rendeltek belőle, aztán az ismerősök ismerősei. Utána felkerültek különféle blogokra és új, érdekes vagy éppen polgárpukkasztó divatos bigyókkal foglalkozó online magazinok oldalaira, és amikor a sztárok is felkapták a fejüket a kezeslábasokra, akkor onnantól kezdve bekerültek a siker spirálba.

Pár év elteltével boltot nyitottak Norvégiában és Angliában is. A nyugati társadalmak éppen elég lazák ahhoz, hogy befogadjanak egy ilyen nem mindennapi öltözéket. Minden esetre elképesztő, hogy

egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három fiatal legény, akik olyan lusták voltak, hogy csináltak egy furcsa ruhát, amit először mindenki utált, majd amikor rájöttek az emberek, hogy itt egy remek alkalom, hogy kilógjunk még jobban a sorból, akkor rákattantak a kezeslábasra.

A One Piece nem csak egy szuper kényelmes, szuper minőségi cucc, hanem egyenes példája annak, hogy ha van egy jó ötleted, akkor igenis meg tudod valósítani.

Megnéztem, hogy tól-ig mennyiért árulják ezt a kis aranyost és 79 eurotól 199 euroig terjed az ára. Szállítási költség is van, 24 euro. Tehát ha durván átszámítom, akkor 28000 Forinttól elmehetünk egészen 62000 forintig és akkor erre még jön egy körülbelül 8000 Forintos kis postaköltség.

Hogy miért ennyire drága? A válasz egy szó: Norvégia. A norvég árak nyilván nem egy magyar fizetéshez vannak kalibrálva, és ott minden sokkal drágább, mint itthon. Ilyenkor szoktam felidézni az állandóan érvényben lévő kis bölcsességemet amit még az instagramról loptam le:

„life is short, buy the dress!”