Túl a térdkalácson és tovább

Posted on 2017-11-26 by B. Szabó Lívia

Lefordítva ez annyit tesz, hogy az OVER THE KNEE FASHION újra szárnyra kapott és ezúttal is nagy babérokra tör. Idén ősszel/télen nem tudunk mellé lőni ha beszerzünk egy hosszúszárú csizmát, mármint igazán hosszúszárút, ami a térd fölött ér véget. Érdekes utat járt be az elmúlt évszázadok során ez az irányzat. Meredek emelkedőkön ívelt felfelé, majd zuhant mélyet az over the knee csizmák kora. Ezen a soha véget nem érő hullámvasúton bukdácsol már egészen a 1960-as évek óta. Ez volt az a dátum, amikor az egyébként egészen más célra használt hosszúszárú csizma bekerült a divat kifutóira is.

Az over the knee csizmák őspapája a 15. században lett megalkotva, hogy az akkori kor nemes férfiai számára védelmet nyújtson a lovaglás során. Sokáig csak férfiak hordtak ilyen csizmát, egy finom hölgy lábán aligha lett volna létjogosultsága a kemény bőrből készült lábvédőnek. Aztán ahogy teltek az évtizedek, egyszer csak színházi kellék lett belőle, ugyanis a korai színházakban, a fiatal fiúk szerepét gyakran nők játszották. Ők voltak a Principal boy-ok. Hogy egy példával jöjjek, Peter Pan, a fiú aki soha nem akart felnőni szerepét is egy hölgy játszotta annak idején.

Majd jöttek az 1960-as évek, és jött Balenciaga és jött René Mancini és jött az over the knee csizma. 1962-ben a Balenciaga őszi kollekciójában bukkant fel egy Mancini által tervezett lábbeli és rögtön a rá következő évben Yves Saint Laurent’s couture kollekciójában is ott volt egy gyönyörű aligátorbőr csizma amit Roger Vivier alkotott meg. Innentől kezdve elképzelhetetlen volt, hogy az 1960-as évek ne a hosszúszárú csizmákról szóljanak.

Aztán jött három nyomorúságos évtized, ami egyáltalán nem kedvezett az over the knee trendnek. Ebben az időszakban fel-felbukkant de hosszú népszerűséget nem kapott a térd fölé érő csizma. Az 1990-es években még derült rá egy kis reflektorfény, Karl Lagerfeld a Chanel őszi-téli couture kollekciójában. 2009-ben és 2010-ben megint egyre többen viseltek over the knee lábbelit, de 2010 után hosszú nyugovóra tért ez a fazon.

Eltelt hét év és csipkerózsika felébredt álmából, most újra mindenhol a nyakig érő csizmákat látjuk a boltok kirakataiban. Azért gondolom, hogy nem lehet mellé lőni egy ilyen darabbal mert vagy így vagy úgy, de újra és újra divatba jön a kis főnik madár. Bár idén egy egészen érdekes, kissé ufós stílust is kapott. 2017-ben nem ciki felhúzni egy olyan harisnyát, aminek a vége egy cipőben végződik. A lényeg csak annyi, hogy takarja a térdünket.

Nem minden lábra való!

Ennél a résznél sajnos én magam is elmorzsolok egy könnycseppet. Az alacsony lányoknak nem biztos, hogy jó választás az ennyire hosszúszárú csizma. Főleg a magas, hosszúlábú lányoknak áll jól. A kisebb testmagassággal rendelkező hölgyek optikailag még kisebbnek fognak tűnni egy ilyen csizmában. De ha már mindenképpen szeretnénk egy ilyet, akkor javaslom, hogy lúd legyen kövér, mutassuk meg azt a csizmát tetőtől talpig! Egy extra rövid szoknyával vagy ruhával fog tündökölni legjobban ez a fajta lábbeli.