A hátizsák, amely kiegyenesített egy egész generációt

Posted on 2017-12-26 by B. Szabó Lívia

A rókás táska. Sokáig csak így ismertem. Néha a városban járva fel-felbukkant itt-ott, és az első dolog ami megragadott benne, az a logója volt. Sokáig fogalmam sem volt, hogy milyen márka bújik meg az összegömbölyödött róka mögött, de egyszer úgy döntöttem, hogy utánajárok. Emlékszem, beírtam a Google keresőbe, hogy „róka logó márka táska” vagy valami hasonlót és az internet kidobta, hogy Fjällräven.

Nem vagyok egy hátizsákos típus, nem is nagyon hordok olyan ruhát amihez illett volna. Csakhogy egyszer megszállt az ihlet és rájöttem, hogy egy elegáns szövetkabáthoz is fel tudom venni. Egyébként is szeretem a divatban amikor van benne egy kis eklektika. Alap esetben egy térdnél kiszakadt, lógó ülepű farmernek semmi keresnivalója sem lehetne együtt egy tűsarkú cipővel, de én imádom ezt a kettőt összehozni. Így jutottam el odáig, hogy egy szép nadrág, egy sneaker-rel, galambszürke szövetkabáttal és égkék hátizsákkal eléggé tetszene a szememnek.

Volt egy esős délután amikor kicsit kevesebb munkám akadt az irodában és rám jött a vásárolhatnék. Kimentem a közelben lévő Mountex boltba, körülnéztem kicsit. Ott volt az én róka táskám. Gyönyörű világoskék, piros logóval. Ha valaki szeretne egy ilyen táskát akkor az első nehéz döntés a szín kiválasztása. A Fjällräven Kanken márkanév alatt futó táskák számtalan színben megvásárolhatók. Nekem egy eléggé világos árnyalat van, ami kicsit kényes de szerencsére könnyű tisztítani. Bár túl sokat mosni sem szabad, mert van egy impregnáló réteg az anyagon, ami le tud kopni a sok sikálástól.

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy nem sok dolog fér bele, de valójában rengeteg holmit képes elnyelni. Alapvetően iskolatáskának tervezték. Az 1970-es évek végén Svédországban több statisztika is mutatta, hogy a lakosság nagy része hátfájástól szenved, és ez sajnos az egészen fiatal korosztályt is érintette. A főiskolai orvosok közül sokan aggodalmuknak adtak hangot, jelezve, hogy a divatos válltáskák nagy károkat okozhatnak a diákoknak. Fjällräven’s Åke Nordin felfigyelt ezekre a vészjósló eredményekre és elhatározta, hogy kifejleszt egy olyan hátizsákot amiben kényelmesen elférnek az iskolai könyvek és jegyzetek úgy, hogy közben kíméli a gerincet. A táskát a Svéd Cserkész Szövetséggel karöltve alakította ki és 1978-ban mutatták be a közönségnek.

A forma azóta sem változott sokat. És jó hír az igazán környezettudatos vásárlóknak, hogy a Fjällräven Kanken már újrahasznosított anyagból is beszerezhető, ez a Fjällräven Re-Kanken.

Mindent egybevetve egy igazán praktikus viselet, bátran meg lehet pakolni, hihetetlen, hogy mi minden elfér benne és valójában semmi rosszat nem lehet mondani róla. Egyetlen hagyományos hátizsák sem tudja felvenni vele a versenyt, ha valaki a hátára veszi, azonnal érzi, hogy a teher nem teher többé.