„Érdemes figyelni a házunk táját” – interjú két városi lánnyal, a DVA alkotóival

Posted on 2018-02-27 by B. Szabó Lívia

Volt egy tiszavirág életű pár hónap az életemben, amikor mindenáron bicajos csaj akartam lenni és két kerékkel tekerni a városon keresztül. És ez volt az az időszak, amikor kamionponyvából készült táskát akartam venni. Aztán kialudtam ezt az egészet, de néhány évvel később az egyik kolléganőm egy olyan hátizsákkal sétált be az irodába, amit azóta sem tudtam csak úgy elfelejteni. A táska egy szuper erős vászon anyagból volt varrva és az alján bordó kamionponyva díszelgett. Legalábbis én azt gondolom, hogy az volt. Az egész motyó annyira masszív volt, olyan jól kombinált színekkel, hogy magára húzta a tekintetem. Imádom, amikor valami jól néz ki, de közben szuper minőségi is egyben.

Számomra teljesen ismeretlen volt addig a napig a DVA márka, de miután kikérdeztem a kollégám, hogy kik ők és mit csinálnak, jobban beleástam magam, hogy megismerjem ezt a nem mindennapi hazai brandet. Nem sok kellett hozzá, hogy én is vegyek egyet és a várakozás nem volt hiábavaló. A hátizsák egy igen tömör farmerszerű anyagból készült, azóta megjártam vele Svájcot és volt egy hosszú időszak, amíg naponta kínoztam meg és csurig telepakoltam mindenféle nehéz cuccal. Féltem is, hogy tuti leszakad, de nem, még mindig “él”. Szívós a kicsike.

Mostanában, ha egy márka felkelti az érdeklődésem, akkor nem bírom ki, interjút kell csinálnom az alkotókkal. Felkerestem Csáki Klaudiát és Kaptay Annamáriát, két budapesti cuki csajt, hogy meséljék el, miért és hogyan találták ki, hogy hátizsákokat árulnak majd a hazai jó ízlésű embereknek.

Mióta ismeritek egymást?

Úgy igazán a DVA óta.

Van valamilyen divattal vagy textiliparral kapcsolatos előéletetek?

Iskola szinten nincs.

Mit jelent a DVA?

Kettő. Oroszul.

Mikor dobtátok piacra a márkát és melyik termékkel indult a márka arca?

Lassan három és fél éve. Egy ezüst, fényes gymbag, illetve az azóta védjegyünkké vált fonott gymbag voltak az első meghatározó darabok.

Miért döntöttetek úgy, hogy hátizsákot gyártotok?

Az ember akkor tud jót és eladhatót alkotni, ha az őszinte. Mi abszolút a saját életstílusunkhoz, saját mindennapjainkhoz kezdtünk el tervezni. Mindkettőnk életében jelentős szerepe van a sportnak, így a praktikum fontos szempont volt, mindezt a kényelmet és hordhatóságot (akár biciklin is) fontos volt számunkra egy külünleges, vibráló, kicsit elegáns, sőt, akár sexy „köntösbe” bújtatni. Idén mindketten betöltöttük a harmincat, és érezhetően sokat nőiesedett a stílusunk az elmúlt években. Klau például elkezdett fülbevalót hordani, Anna meg már néha hétköznap is felvesz magassarkút. (smiley) Ehhez a folyamathoz abszolút alkalmazkodik az új kollekciónk, ahol kicsit szakítunk a hátizsákkal.

Mitől más a DVA hátizsák, mint a piacon lévő többi designer táska?

Sokkal menőbb (smiley)

Milyen anyagokkal dolgoztok?

Szeretünk kísérletezni és új anyagokat, anyag-kombinációkat kipróbálni, de mára már nagyjából leszűkült a kör. Idén egyre többet dolgozunk bőrrel és lakkbőrrel, de megtartjuk a mindig klasszikus és strapabíró anyagokat, mint a farmer, a vastagabb, vízlepergető vászon anyagok, vagy a molinóponyva. Nem tudjuk elengedni az olyan izgalmas textileket sem, mint egy brokát mintás bútorszövet, vagy egy fémesen csillogó flitteres anyag. Rengeteg múlik azon, hogy mit mivel kombinálunk.

Egyedi rendelésekre is varrtok táskát?

Ha privát rendelés, akkor csak abban az esetben, ha a vásárló egy meglévő dizájnunkat szeretné egy másik színnel, vagy színkombinációval látni. Céges megrendelésekre viszont teljesen új fazonokat is megtervezünk és elkészítünk, akár táskáról, akár ruháról, vagy egyéb kiegészítőről van szó.

Egy bizonyos típusú táskából hány darab készül?

Maximum öt. Rengeteg különböző táskát tervezünk, de típusonként szeretjük megtartani a limitált mennyiséget.

Hol lehet megvásárolni a DVA termékeket Magyarországon?

December óta elsősorban már az első saját Showroom-unkban, a STUDIO77-ben (1.ker. Krisztina körút 77). Ide előzetes bejelentkezés szükséges, amit email-en vagy facebook-on lehet megtenni, vagy pedig érdemes figyelni az aktuális eseményeinket, szintén a facebook-on. Ezen kívül néhány multibrand store-ban is megtalálhatóak vagyunk, mint a Wonderlab, vagy a One Fashion Budapest.

A webshopban lehetőség van online vásárlásra, de előfordul, hogy egyes táskából már nincs raktáron. Ha olyan terméket talál a vásárló, ami jelenleg nem elérhető, akkor azt később elkészítitek neki?

Természetesen elkészítjük, de érdemes hosszabb várakozási idővel számolni, akár 1-2 hónappal is. A nagy szerelmekre érdemes várni, de általában elég nagy a választék a készleten lévő modellekből is.

Van olyan felület, ahol figyelemmel lehet kísérni, hogy pontosan melyik terméketek van raktáron?

Ez éppen az egyes típusok limitált darabszáma miatt nehéz, hiszen emiatt elég gyorsan pörögnek a különböző modellek. Ha valamiből már csak egyetlen darab maradt raktáron, arra általában felhívjuk a figyelmet, főleg a wearedva instagram oldalunkon, de érdemes az eventjeinket is figyelemmel kísérni. Ha valakit egy konkrét táska érdekel, bármikor dobhat egy privát kérdést bármelyik fúrumon és általában elég gyorsan válaszolunk.

Melyek azok a rendezvények, ahol jelen vagytok a termékeitekkel?

Elég sok designer vásáron megjelenünk, de ezek inkább szezonális dolgok, elsősorban a karácsonyi, vagy a nyári időszakban jellemzőek. Saját rendezvényeket is szoktunk szervezni, ezekről az eseményekről mindig előre postolunk a social media felületeken.

Gondolkodtatok azon, hogy külföldön is terjeszkedjetek?

Persze, folyamatosan szó van róla, de egyelőre, főleg most, hogy lett egy saját helyünk, még több energiát fektetünk a hazai piacra.

Milyen meglepetésekkel készültök majd a közeljövőben?

A STUDIO77-et szeretnénk egy izgalmas, varázslatos, budai bohém hellyé tenni, ami sokkal többet ad az embereknek, mint egy szimpla üzlet. Nem lőjük le a poént, de érdemes figyelni a házunk táját.

Ezen kívül az új, tavasz-nyári kollekció is nevezhető meglepőnek, amellyel a megszokott sportos lazaság mellett egy sokkal nőiesebb, „érettebb” hangot is megütünk.