Paprcuts óra: a vízálló, eltéphetetlen kis pille

Posted on 2018-11-25 by B. Szabó Lívia

A papírból készült termékek esetében nem az jutna elsőre eszembe, hogy mennyire tartósak. Ennek ellenére, egy német tervező mégis úgy döntött, hogy ezt az igen szenzitív alapanyagot használja fel olyan holmik előállítására, melyek napi szinten pörögnek a táskánk mélyén, zsebünkben, vagy a csuklónkon.

Nils Wagner fiatal kora óta tudta, hogy nem szándékozik másoknak dolgozni. Inkább alkotott egy olyan designer márkát, amire én magam nem olyan régen bukkantam rá. Mikor Nils megmutatta a barátainak az első papírból készült prototípust, akkor ők csak annyit mondtak:

„OK, nagyszerű”

Ez kicsit odavágott a tervező lelkének, mert számára a találmány fantasztikus, frenetikus, szuper óriási dolog volt. Egyébként szerintem is az, figyelemreméltó a pénztárca és övtáska is, amit Nils alkotott, de számomra a legvonzóbb mégis a papír karóra. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy melyiket válasszam, mert több, mint ötvenféle minta van belőle.

Anyagát tekintve valóban valamilyen papírszerű dologról beszélhetünk, de ez a papír vízálló, elszakíthatatlan, és pille könnyű. Ezeket az előnyös tulajdonságait pedig annak az alapanyagnak köszönheti, aminek a neve Tyvek®.

A Tyvek® tökéletesen ötvözi a papírt és a szövetet, lepergeti a vizet, erős, tartós, és megfelelően rugalmas. Mivel polietilén szálakból készül, ezért akárcsak a műanyag palackok, 100%-ban újrahasznosítható, ezért a Paprcuts termékeket nagyon ajánlom azoknak, akiknek igazán fontos, hogy ne hagyjanak ökológiai óriás lábnyomot.

A Paprcuts alapanyagát egyébként Luxemburgban gyártják. A különféle minták nyomtatása és maga az összeállítás Berlinben zajlik. Bizony, ez a szépséges kis origami ketyegő Németországból indult útjára. Egy kényelmes és gyorsan felpattintható mágneszárral kattan fel a csuklóra, ezek után már nincs is más dolgunk, mint megnyomni a kijelzőt és indul is az idő, ami nem frissül automatikusan, viszont sötétben is világít. Az időt mindig manuálisan kell állítani, ezzel nincs is semmi baj egyébként, viszont eltűnődtem, hogy mi lesz vele, ha a szerkezet meghibásodik vagy lemerül.

Őrült kutatásba kezdtem a neten, mert valamiért erről senki nem írt egy épkézláb sort sem. Komolyan csak engem izgat, hogy meddig él egy ilyen kütyü? Ez a nagy csend már olyan gyanús volt, hogy a legrosszabbat feltételeztem. Ráadásul volt, aki azt írta, hogy sajnos nem lehet cserélni a battery-t, volt olyan, aki nem írt semmit, megint mások esküdtek, hogy cserélhető. Inkább írtam a gyártónak ezzel kapcsolatban és az ő szavuknak hiszek.

Azt a választ kaptam, hogy az elem cserélhető, csak el kell küldeni az órát a hivatalos forgalmazónak, ők kicserélik és ezután visszaküldik. Annyi hátránya van ennek, hogy költséggel jár, 10-15 eurót kell fizetni az elem kicserélésért. Az óramű két évig mindenképpen bírja az iramot, legalábbis a gyártó ennyi időre vállal garanciát. Meglehet, hogy tovább is ketyeg majd, de annyira új a piacon ez a kis cuki, hogy egyelőre nem mernek többet ígérni vele kapcsolatban. Az biztos, hogy több, mint százezer Paprcuts óra lelt gazdára, és igen erős a vásárók pozitív visszajelzése.

Tyvek® az új bőr

Ennek az anyagnak bizony jó régre visszanyúló története van. Eredetileg az Egyesült Királyságban fejlesztették 1933-ban. Aztán a Tyvek® majdnem két évtizedik szunnyadt, várt türelmesen, míg végül 1950-ben tovább munkálták, hogy még kisebb sűrűségű legyen és 1967-ben végre forgalomba került. Nagyon szépen lehet festeni, így gyakorlatilag bármit ki lehet hozni belőle. Természetesen nikkelmentes, így a fémallergiások számára is jó választás.

Slim változat is van ám

Ez most valami új dolog, mert egy pár hónapja már figyelgetem a Paprcuts háza táját és slim verziót eddig nem láttam. Viszont jó hír azoknak, akik nem szeretik a vastagabb órákat, hogy most már egy kicsit finomabb változatban is elérhető a termék. De ezekből egyelőre még nincs olyan sokféle minta.

Mennyibe kerül?

Nem sokba. Bár ilyeneket mindig félve írok, mert, hogy mi a sok és mi a kevés, az relatív. Annyi biztos, hogy általában a karórák körül olyan árak repkednek a levegőben, hogy az ember elámul. Ehhez képest a Paprcuts karóra összege töredék, 40 eurós árát átszámolva, 13000 forint körüli értékre jön ki. Ehhez még jön egy kis szállítási költség is, az Európai Unión belül 3-5 nap alatt megérkezik, 6,99 € plusz költséggel, sajnos free shipping nincs.