A mézeskalácsok Miss Dior-jai – interjú a Cukorgyöngy Kézműves Cukrászműhely tulajdonosával

Posted on 2019-03-13 by B. Szabó Lívia

Ezek a gyönyörű, kis sütemények olyan erővel vonták magukra a tekintetem, hogy elhatároztam, írok róla egy bejegyzést, annak ellenére, hogy a téma nem kifejezetten egy fashion blog „égisze” alá való. A Cukorgyöngy Kézműves Cukrászműhely készült sütemények, a hazai mézeskalácsok „flow-élményét” adják, hiszen ilyen formabontó módon elkészített édességet itthon ritkán lehet látni.

Talán pont ez az oka annak, hogy megakadt a szemem a színes csodákon. Sok feldíszített mézeskalácsot láttam már életemben, de valahogy nem kötötték le a figyelmem öt másodpercnél tovább. Azonban a Cukorgyöngy sütiket akár órákig is képes vagyok nézegetni. Felkerestem a manufaktúra tulajdonosát, hogy egy interjú keretében kóstolhassak bele a műhelytitkokba.

Ki kell mondanom, hogy első ránézésre azt hittem, hogy egy külföldi oldal dobta fel a hirdetését, és nem az volt az első gondolatom, hogy hazai termékről van szó. Mentségemre legyen mondva, eléggé sokat ingázom más országokban Európán belül, így rengeteg külföldi oldalt ajánl nekem az internet. Akár megköveznek érte az olvasók, akár nem, elsőre azt hittem, hogy valamelyik nyugat-európai ország ajánlatát látom. Meglepődtem, hogy magyar kézműves keze által készülnek ezek a sütik.

Hogyan jött az ötlet, hogy elindítsd ezt a vállalkozást?

Cukrászdában dolgoztam pultosként és üzletvezetőként húsz éven keresztül. Ez nagyon hosszú idő, éreztem váltanom kell, de ötletem nem volt, hogy merre tovább. 2014-ben, a páromtól kaptam egy rövid kis utazást Prágába, és ahogy ott sétálgattunk az óváros utcáin, betértünk egy mézeskalács boltba, ahol én szó szerint elvesztem.  Azt éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Miután visszaértünk Magyarországra, első dolgom volt, hogy keressek egy olyan helyet, ahol megtanulhatom a mézeskalács készítés csínját-bínját, hamarosan találtam is egy tanfolyamot, ahol elsajátíthattam a sütés és a díszítés alapjait. Ezt követően nap min nap inspirálódtam az internetről, hosszú út vezetett odáig, hogy kialakítsam a saját stílusomat. Meglepő de számomra eddig rejtve volt, hogy ilyen dolgokra képes vagyok, mert azt gondoltam nem tudok rajzolni, és a finommechanika sem volt része a mindennapjaimnak. Miután hobbiként állandósult a mézesek készítése, 2017-ben hitelesítettem a műhelyem, ahol Cukorgyöngy Kézműves Cukrászműhely néven már  hivatalosan is árulhatom a fogyasztásra alkalmas termékeimet,  aminek következtében az üzleti feltételeket is meg kellett teremteni a vállalkozásom számára.

Láttam, hogy rengeteg formával dolgozol. Honnan van ilyen sok kiszúród?

Azt kell, hogy mondjam,  a vállalkozásom  legnagyobb befektetései a kiszúrók, szenvedélyesen gyűjtöm őket, mindenben lehetőséget látok, ez egy soha véget nem érő folyamat. Kiszúrókat hazai és külföldi honlapokról rendelek, vásárolok. Elmondhatjuk, hogy kiszúró gyűjtő vagyok.

Ez azt jelenti, hogy extrém egyedi kéréseket is tudsz teljesíteni?

Eleinte  vállaltam olyan egyedi kéréseket, amik miatt külön formát kellett készíttetni, de az utóbbi időben váltanom kellett, sokan, sőt többen megkeresnek olyan egyedi elképzelésekkel ami hosszútávon a Cukorgyöngy stílusom „rovására” menne, ezért arra szoktam kérni a megrendelőimet, hogy egy adott témán belül adjanak szabad kezet és lehetőséget arra, hogy a saját elképzeléseim szerint készítsek el egy szettet. Működik. Mindenki legnagyobb örömére.

A te mézeseid mennyire puhák?

Amikor az ember meghallja, hogy mézeskalács, akkor a karácsony ugrik be, ilyen formán ez egy eléggé szezonális sütemény. Ezért én a tésztám fűszerezésén, és egyes összetevők arányain változtattam egy kicsit. Módosított mézeskalács alapú tésztát használok, aminek magas termelői méz tartalma van, de az én mézesemnek olyan az íze, mint a babapiskótának.  Mézeseimet élelmiszerként, hat hónapos minőségmegőrzési idővel készítem, légmentesen zárt csomagolásban. Ami még különlegesség, hogy mézeseim laktózmentesek, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Van segítséged a műhelyben?

Sokan nem is gondolnák, hogy egymagam készítem a sütiket, de valójában ez így van. Az anyagbeszerzéstől kezdve, a sütik legyártásán keresztül, a levelekre való válaszadásig, mindent én csinálok. Idővel szeretnék magam mellé valakit, egy gyöngyszemet, de időm hiányában ez csak a fejemben kavargó gondolatok egyike.

Egy szettben hány darab süti van?

Háromféle doboz mérettel dolgozom, kicsi, közepes, és nagy box-okkal. Átlagban a közepes méretű szett a legközkedveltebb, amibe attól függően, hogy milyen formákat választ a megrendelő, hat és tíz darab közötti mézes fér el.

Mesélsz nekem egy kicsit a folyamatról, hogy mennyi idő alatt készül el egy szett?

Mindenre tematikusan van időbeosztásom. Első nap bekeverem a tésztát, és azt egy éjszakán keresztül pihentetem. Másnap sütök, ami szintén egy éjszakán keresztül pihen. Harmadnap terülő mázazok, negyedik nap díszítem, majd  1-2  napig száradni hagyom az elkészült mézeseket, ezt követően csomagolok, így körülbelül egy hét az elkészítési idő.

Csak tőled lehet rendelni a sütiket, vagy valahol Budapesten vagy vidéken is elérhetőek a termékeid?

A pályafutásom elején sok mindent kipróbáltam, a vásározástól kezdve különféle kereskedelmi, vendéglátó egységeknek küldtem el a portfóliómat, azonban minden várakozásom ellenére nem indult meg a kereslet. Bármily meglepő ez nem vette kedvem, sőt, ezek ellenére is mindenáron szerettem volna felkelteni az emberek figyelmét. Az évek óta tartó lelkes inspirálódásnak, és a bennem rejlő ezernyi ötletnek szabad utat engedve, sok témát érintve készítem a szettjeimet, fotózok, posztolok, aminek eredményeképpen nemcsak magánemberek, de neves kereskedelmi és vendéglátó helyek is nyitottak a Cukorgyöngy termékeim felé.