Egyberészes fürdőruhák non plus ultra módra

Posted on 2019-06-11 by B. Szabó Lívia

Csokorba szedtem néhány márkát, ahol nem mindennapi egyberészes fürdőruhákat lehet vásárolni. Nem nevezném ezt a cikket fürdőruha körképnek, ugyanis az a halálom, amikor megjelenik egy anyag a neten ezzel a címmel, és akkor felsorolnak benne három vagy négy márkát. Egy könyvet tele lehetne írni a fürdőruha tervezők listájával, ezért most a teljesség igénye nélkül említek párat, ami véleményem szerint tényleg nagyon jó.

Nem tudom, ki hogy van vele, de amikor fürdőruha vásárlásra adom a fejem, akkor azonnal egyetlen márka villan be. Az, amelyik a leginkább elérhető, mert Budapesten számtalan üzlete van, és eléggé hatékony a reklámkampány, szóval egyszerűen annyira a látómezőmbe van pozícionálva, hogy az elmúlt években nem is gondoltam másra. Ha fürdőruha kellett, akkor irány a Calzedonia. És azt is elmondhatom, hogy az itt vásárolt bikini mindig évekig gyepálható, mert jó minőségű.

Mostanában viszont egyre nagyobb igényem van arra, hogy a fürdőruhámban is legyen valami érdekes csavar, ami nem szokványos, és amitől még ennyire levetkőzve is magabiztos tudok maradni. Itt hozzá kell tennem, hogy az utóbbi időben az egyberészes fürdőruhákat szoktam előnyben részesíteni, márpedig ebből a fazonból sokkal nehezebb igazán menő példányt találni. Nem tudom miért alakult ki az a sztereotípia, hogy ha valaki ilyen darabot vesz, akkor annak súlyos takargatnivalói vannak, és emiatt nem is kell feldobni különleges cicomával ezt típust.

OYSHO

Az elmúlt években látok egy kis javulást ezen a téren, például az Inditex szárnyai alatt futó ZARA kistesó, az OYSHO már annyira elrugaszkodott az egyberészes fürdőruhák terén, hogy lassan utcára is fel lehet venni őket egy szoknyával, mint egy body-t. A náluk vásárolható dresszeknél megjelennek a nőies vonalakat hangsúlyozó háromszög kivágások a felső részen, övek és fodrok a derék részen, és valahogy mindig van a minta,- és anyagválasztásban egy olyan extra elem, amitől más lesz, mint az eddig megszokott úszómez feeling. De javaslom, hogy hagyjuk el egy kicsit a fast fashion által kitaposott széles sztrádát, és térjünk rá az önálló tervezők által készített márkákra.

DVA

Ha valami páratlan stílusra vágyunk, akkor érdemes megnézni a DVA kapszulakollekcióját. Ezek a fürdőruhák azoknak szólnak, akik szeretik a képzőművészetet, ugyanis a zseniális illusztrációkat Weiler Péter festő-grafikusművész készítette. 2018-ban már láthattunk csodás dresszeket a DVA háza táján, és az idei év sem lesz kivétel. A tavalyi Kádár-Castro print idén is elérhető, de kicsit variáltak a fazonon. Valamint jó hír a srácoknak, hogy a négyféle Weiler Péter printből három, (sielők, vizibicikli és Kádár-Castro) idén férfi beach-short verzióban is megvásárolható lesz.

Egyébként, amikor először találkoztam a DVA márkával, akkor az ikonikus sajtos-tejfölös lángos fürdőruha volt az, amit nem tudtam figyelmen kívül hagyni. Frenetikus megoldás, minden megvan benne, ami kell, mert figyelemfelkeltő, egyedi, akárki tutira nem veszi fel, és tökéletesen beillik egy balatoni strandos látképbe. Most kell szaladni ezért a darabért is, mert már majdnem kifutó példány, legalábbis nem tudjuk, hogy meddig lehet még hozzájutni.

 

„A lángost már majdnem elengedtük idén, de néhányat végül mégis újragyártottunk a nagy érdeklődés miatt.” – mondták a DVA lányok.

A fürdőruhákat meg lehet venni a studio77 Showroom-ban, nyitvatartási időben, ami kedd-szerda-csütörtök 14:00-19:00.

ANNA AMÉLIE

Ha különleges minta, akkor ANNA AMÉLIE. A márka megalkotója, Oláh Anna, 2010-ben végezte tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakának bőr szakirányán. 2011-ben pedig megszületett maga a márka, amivel egyidőben kinyitotta kapuit a Budapest szívében található studio is.  Látva Anna mintáit egy kicsit olyan érzetem volt, mint amikor valaki leteszi a toll hegyét egy papírra, és anélkül, hogy felemelné, egy mozdulattal skiccel fel valami csodát a lapra. Fantasztikus energia van a mintáiban, és elmondása szerint, bár éveken keresztül tanult rajzolni, mégis vannak olyan vonalvezetések a rajzaiban, amik teljesen ösztönösek. Így születik meg ez a valóban egyedi, csak rá jellemző minta. Alapvetően az ANNA AMÉLIE márkanév a minőségi bőrből készült táskákkal hozható egy kalap alá, de a motívumok visszaköszönnek pólókon, és fürdőruhákon is. Budapesten több helyen meg lehet vásárolni az ANNA AMÉLIE termékeket, például Margot Budapest-ben, a MONO art & design-ban, vagy a Berlin Store Budapest-ben. De abban az esetben, ha nem tudunk személyesen bemenni a boltba, akkor szállítási költség ellenében a világ bármely pontján rendelhetünk, online.

OZERO

Az Ozero Swimwear oldalát is érdemes figyelgetni. Főleg azok figyelgessék, akik simán kifizetnek 200 dollárt egy fürdőruhára, ez körülbelül hatvanezer forintnak megfelelő összeg. Az átszámolásnál nem néztem meg az éppen aktuális árfolyamot, szóval sacc per kábé. A lényeg, hogy ezek a darabok nagyon szépek, de drágábbak is. Prémium kategóriás fürdőruha lévén ne sértődjünk meg ezen az összegen. Hagyjuk is az árát, mert azt mindenki maga dönti, el, hogy mi kevés, és mi sok. A lényeg, hogy a márka egy orosz származású tervezőnek, Elena Cheurina-nak köszönhető. Miután befejezte PR-szakos tanulmányait, modellként folytatta karrierjét, és elkezdett utazgatni. Főleg egzotikus országokban fordult meg. Egy nap elhatározta, hogy saját brand-et indít, így született meg az Ozero, ami egyébként az orosz “озеро” szó transzliterációja, és tavat jelent. A márka még nagyon kisbaba korban van, 2018-ban indult el, szóval szerintem most kell bevásárolni, mielőtt annyira felkapott lesz, hogy már tényleg nem nyitjuk ki a pénztárcát érte. És, hogy mitől különleges? Az egyik oka az anyagválasztás, ugyanis ezt az úgynevezett LYCRA® XTRA LIFE ™ anyagot használják a fürdőruhák gyártásához. Ez annyival tud többet, hogy amíg a hagyományos elasztánból készült dresszeket kikezdi a klóros víz, és a napvédő szerek, addig ezt a LYCRA® XTRA LIFE ™ holmit lehet nyúzni, mert sokkal strapabíróbb. És, ami nagyon fontos, hogy kiváló UV-védelmet is nyújt. A másik ok pedig a dizájnban rejlik. Szépen letisztult színek és formák jellemzik az Ozero darabokat, amik közben rejtenek néhány érdekes vonalat itt-ott. Ha valakinek jó szeme van, akkor messziről megmondja, hogy ki a tervező, mert minden egyes darabban megvan az a karakterisztikus Ozero stílus. Online egyébként könnyen hozzá lehet jutni a márkához, worldwide shipping-et vállalnak.

MYMARINI

Azoknak, akik a sportosabb fazonokat szeretik, vagy esetleg rendszeresen szörföznek, de közben tök jól akarnak kinézni, ajánlom a MYMARINI márkát. E mögött is egy nagyon cuki történet van, amit úgy lehet kezdeni, hogy egyszer volt, hol nem volt egy fialat lány, akit Mareen-nak hívtak, és grafikusként dolgozott egy ügynökségnél. Egyre inkább azt érezte, hogy változás kell az életében, valami, ami sokkal boldogabbá teszi. Felmondott a munkahelyén, és a maradék pénzéből vásárolt egy csak oda jegyet Kolumbiába. Itt szörfözgetett hét hónapig, és teljesen biztossá vált számára a tudat, hogy soha többé nem akar visszamenni a korábbi mókuskerékbe. Mivel nem találta megfelelőnek a szettjét, mert a színe és az anyaga pár hét után kifakult és kinyúlt a sós víztől, ezért kipattant a fejéből, hogy készít egy sokkal jobbat. Olyan darabot akart alkotni, ami sportos, és elegáns egyben, ami nagyon jó minőségű, és aminek a viselése közben nem arra kell figyelni, hogy melyik mellbimbónk esik ki belőle. 2013-ban indította el a vállalkozását, és három évvel később az élettársa, valamint édesanyja is csatlakozott a céghez. 2018-ban pedig megnyílt az első önálló üzlet, Hamburgban. Ha szeretnénk egy MYMARINI szettet, akkor online meg tudjuk vásárolni. A hivatalos weboldalon csak bedobjuk a szatyorba, és már jön is. A fürdőruha árához automatikusan hozzácsapódik a szállítási költség díja.

HAPPY SOCKS

Ezt a márkát talán már be sem kell mutatni, de ha mégis, akkor itt bővebben olvashattok róla. Idén a Happy Socks kínálatában megjelentek a színes fürdőruhák is, és a tőlük már jól megszokott stílusban, van itt papagájos, dinnyés, fagyis és pöttyös darab is.

CYNTHIA ROWLEY

Egyáltalán nem utolsó sorban, de a végére hagytam Cynthia Rowley-t, aki egy New York-i tervező. Eredetileg Chicago-ban született, de aztán a divat szakma egészen a Nagy Almáig sodorta. Kislány kora óta varrogatott, az anyukájától kapott anyagokat használta fel, és szívesen viselte azokat a darabokat, amiket saját kezűleg készített. A szörfözéshez úgy került közel, hogy a tengerparton vett egy házat, és az egyik barátja azt mondta neki, hogy az lehetetlen, hogy ilyen helyen lakik, és közben nem tanul meg szörfözni. A tenger szeretete aztán életre hívta a beach kollekciókat, amiben találhatunk fürdőruhákat is, de nekem elsősorban a szörfruhák keltették fel a figyelmem. Valamint az a tény, hogy Cynthia fontosnak tartja, hogy a lehető legkevesebb káros anyag kibocsátással állítsa elő a termékeit. A neoprén fürdőmezek újrahasznosított anyagból készülnek, ami igen találó, hiszen az óceánból kihalászott műanyagpalackok felhasználásával készül valami, amiben aztán bemegyünk az óceánba. Ha szeretnénk egy ilyen különleges darabot, akkor a hivatalos weboldalon meg tudjuk rendelni. DHL Express szállítja ki, és a költség automatikusan hozzáadódik a vételárhoz. Mivel Amerikából érkezik az áru, ezért lehet, hogy vámot is terhelnek rá, ennek érdemes mindig utánajárni, a vásárlás előtt.